Zeeland Seaports tevreden over jaarcijfers

VLISSINGEN -
Dat heeft de topman van Zeeland Seaports -Hans van der Hart- zojuist bekendgemaakt tijdens de eindejaarsbijeenkomst van het havenbedrijf. Halverwege dit jaar hield Zeeland Seaports nog rekening met een daling van acht procent van de overslag via de zee, maar die daling is in de afgelopen maanden ingelopen.

Nieuw record

De aan- en afvoer via de binnenvaart is het afgelopen jaar met twaalf procent gestegen. Dat is een nieuw record voor de Zeeuwse havens. Met name in de chemie, metalen en het overig stukgoed zat er groei in de overslag voor de binnenvaart. Daarmee heeft Zeeland Seaports in totaal een recordoverslag gehad in het afgelopen jaar. Bijna 70 miljoen ton.

Daling

De daling van de aan- en afvoer van goederen via de zee komt volgens Zeeland Seaports vooral doordat incidentele klussen uitbleven. Zoals het extra vervoer van olie door een lek in de oliepijpleiding naar Rotterdam. En door het teruglopen van de aardappelexport naar Rusland, omdat daar dit jaar een goede oogst was. Dit kon Zeeland Seaports niet compenseren met de plussen in de overslag van steenkool, kunstmest en aluminium.

Van der Hart

Hans van der Hart stopt per 1 oktober 2013 als topman bij Zeeland Seaports. Hij blijft nog wel aan als adviseur van het havenbedrijf. Van der Hart gaf de afgelopen jaren mede leiding aan nieuwe ontwikkelingen zoals het ValuePark Terneuzen, de aanleg van de Autrichehaven en Scaldiahaven en de uitbreiding van de Kaloothaven. Ook werden onder zijn leiding nieuwe bedrijven aangetrokken en zijn bestaande bedrijven in het havengebied uitgebreid.

Bestuursadviseur

Volgens het havenbedrijf heeft Van der Hart in samenspraak met de Raad van Commissarissen besloten een stap opzij te doen omdat de commerciële strategie voor de komende jaren is geformuleerd en vastgesteld, Hij blijft op verzoek van de Raad van Commissarissen aan Zeeland Seaports verbonden als bestuursadviseur.