Boeren hebben last van de droogte

THOLEN -
Vertraging

Aardappelteler Gerard Brooijmans uit Tholen, "De groei loopt drie tot vier weken vertraging op. Ik schat dat de oogst zeker twee tot drie weken later is dan anders. Meestal is het eind mei, maar nu wordt het wel half juni."

Droog

Het heeft de afgelopen periode niet veel geregend, waardoor de bovenlaag van de akkers te droog is. Hierdoor zullen de aardappelen bij de oogst ook kleiner zijn en dat betekent minder opbrengst. Volgens Brooijmans is de nood nog niet aan de man. "Maar nu het weer droog blijft, zijn de eerste aardappeltelers al aan het beregenen. En dat zijn ook allemaal extra kosten."

Veehouders

Ook veehouders hebben extra moeten investeren vanwege het weer. Schapenhouder Guus de Regt uit Kats: "Ik heb dit nog nooit meegemaakt en ik ben al bijna zestig." Volgens De Regt is het gras pas eind april een beetje gaan groeien en kunnen zijn schapen pas sinds een paar weken naar buiten. "Extra lang binnen betekent extra krachtvoer, dus extra kosten."

Meteoconsult

Volgens Meteoconsult is het geen bijzonder koude winter geweest. Wel waren er langgerekte periodes van kou en sneeuw. Daardoor is de natuur in winterstand blijven staan. Daarnaast is de toplaag behoorlijk droog door de weinige regen en plantjes, zoals aardappels hebben daar dus last van.