'Provincie schat opbrengsten Touraankomst veel te hoog in'

MIDDELBURG -
Toeschouwers

Volgens het evaluatierapport dat is opgesteld door het Kenniscentrum Kusttoerisme, stonden er 135.000 tot 175.000 toeschouwers langs het parcours, maar de televisiebeelden spreken dat tegen. Op die beelden zijn grote stukken van de route te zien waar weinig tot geen mensen staan. Volgens het rapport stonden op de Neeltje Jans 15.000 mensen en langs de rest van het Zeeuwse deel 120.000 tot 160.000 mensen. Op de 20 kilometer aan Zeeuws parcours zouden er dan 6.000 tot 8.750 mensen per kilometer hebben gestaan.

Opbrengsten

De opbrengsten zijn onlosmakelijk verbonden met het toeschouwersaantal dat het evaluatierapport aanvoert. Iedere bezoeker heeft namelijk gemiddeld 16 euro besteed. De gemelde bestedingen tussen de 4,3 en 5,3 miljoen vallen bij 80.000 tot 120.000 toeschouwers minder dus fors lager uit.

Schattingen

Mark van den Heuvel is lector sportbusiness en secretaris van WESP, een organisatie die de economische impact van sportevenementen meet. Volgens hem hebben er niet meer dan 40.000 toeschouwers staan kijken langs de kant van de weg.

Onderzoek Omroep Zeeland

Omroep Zeeland peilde het publiek op de TV-beelden om de 2 a 3 seconden en kwam tot een veel voorzichtigere schatting, namelijk tussen de 30.000 en de 50.000 toeschouwers.

Methode
De methode wordt onderschreven door dr. Robert Jansen. Hij is onderzoeksmethodoloog bij Marble Markt- en Beleidsonderzoek in Arnhem. Hij vindt de cijfers van de Provincie Zeeland zó onnauwkeurig dat ze helemaal niet naar buiten gebracht hadden mogen worden.
Nacontrole niet nodig
Het Kenniscentrum zegt dat de Provincie verantwoordelijk is voor het aanleveren van de toeschouwersaantallen en verklaart daarover het volgende: "Een andere, meer nauwkeurige bepaling zou wellicht mogelijk zijn geweest, bijvoorbeeld door tellingen ter plaatse, een analyse van minuut tot minuut van de videobeelden, of nog andere methoden. Zo’n nauwkeurige bepaling was echter geen onderdeel van onze opdracht

Niet mengen
Gedeputeerde Ben de Reu vertrouwt volledig op het rapport het Kenniscentrum en zegt zich niet te willen mengen in een discussie over aantallen toeschouwers. Hij benadrukt ook dat de economische aspecten maar één onderdeel zijn van het rapport.

Rapport

Vrijdag wordt het rapport besproken in de commissie Economie van Provinciale Staten.