Slooppand Axel wordt rijksmonument

AXEL -
Het
stamt uit 1909. Achter de voorgevel is het van boven tot onder beschilderd in art-nouveau en art-deco stijl. Vanwege dat interieur heeft de Rijksdienst het pand tot beschermd rijksmonument uitgeroepen.

Streekmuseum

Het pand stond op de nominatie gesloopt te worden in verband met de nieuwbouw van het Streekmuseum in Axel. Na een tip en nader onderzoek van de Rijksdienst werd het uitzonderlijke interieur herontdekt.

Muurschilderingen

Een deel van de plafond- en muurschilderingen is inmiddels weer tevoorschijn gekomen. Mogelijk is er nog meer moois te vinden bij de geplande restauratie van het pand. Dat wordt dan onderdeel van het Streekmuseum in Axel.

Decorateur

Alle schilderingen zijn van meesterschilder en –decorateur Clement Benedictus Antheunis, die vooral werkte in Zeeuws-Vlaanderen en Noord-Brabant. Zijn huis in Axel decoreerde hij kamer voor kamer, om er zelf met zijn familie van te genieten.

Musicerende kinderen

Zo schilderde hij op de wanden van de overloop spelende en musicerende kinderen in een arcadisch landschap. De rest van het huis versierde hij met allerlei gestileerde motieven.