Dalende kwaliteit grootste bedreiging uiensector

NIEUWDORP -
De prijs van de uien schommelt ieder jaar, omdat de teelt afhankelijk is van het weer. Dit jaar ligt die prijs heel laag, tussen de nul en de vijf cent. Maar de kwaliteit van de uien is de afgelopen twee jaar ook flink afgenomen.

Buitenland

De goede kwaliteit van de uien is de reden waarom andere landen de Nederlandse ui importeren. 95 procent van de uienproducten gaat naar het buitenland. Over het algemeen is de teelt daarom ook redelijk lucratief. De afgelopen 15 jaar is het aantal hectare uienpercelen meer dan verdubbeld. Vooral die uitbreiding zorgt volgens Gijsbrecht Gunter voor problemen.

Telers

De telers bevinden zich niet altijd op een goede grondsoort, bemesten teveel voor een snel resultaat en houden weinig rekening met schimmels. En dat terwijl een ui een moeilijk gewas is om te telen.

Zeeland

Bijna 80 procent van alle uien in Nederland worden verwerkt en verpakt in Zeeland. Het gaat dan om zo'n 45 tot 50 bedrijven waar meer dan duizend mensen werken. Bij een goede uienprijs -dit jaar dus niet- is de omzet in de Zeeuwse sector zijn 180 miljoen euro per jaar. Dat de kwaliteit goed blijft en daarmee de exportlanden tevreden is voor Zeeland dus voor groot belang, zegt Gunter.