55 PKK-aanhangers opgepakt in Ellemeet

ELLEMEET -
Om 06:00 uur vanmorgen begon de actie met medewerking van de mobiele eenheid en de politie. Ook vloog er een helikopter voor assistentie. Bij de actie werden 150 politiemensen ingezet.

Weekend

Burgemeester Gerard Rabelink en de eigenaar van het recreatiepark werden van tevoren op de hoogte gebracht van de inval. Ze kregen zondagavond te horen dat met tientallen politiemensen een eind zou worden gemaakt aan de bijeenkomst van de PKK-leden. De bijeenkomt begon afgelopen vrijdag en zou een lang weekend duren.

Verrast

Rabelink zegt dat hij verrast was, maar niet echt geschrokken. Volgens hem zijn er op Schouwen-Duiveland zoveel groepsaccommodaties dat het onmogelijk is te weten wie er precies vertoeven.

Internationaal

Het doel van de bijeenkomst is nog niet bekend. Volgens woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket ging het in ieder geval niet om een paramilitaire training waarbij wapens gebruikt zouden worden. Vast staat wel dat niet alle aangehouden verdachten uit Nederland afkomstig zijn. Er deel van hen zou uit omringende landen komen als Duitsland, België, maar ook Frankrijk.

Terroristisch

De PKK staat op de internationale lijst van terroristische organisaties. Er wordt nu onderzocht of de aangehouden personen legaal in Nederland zijn, en of er mensen bij zijn die op een internationale opsporingslijst staan.

Zevenaar

De Nationale Recherche heeft vrijdag 22 juni van dit jaar ook al een bijeenkomst van de PKK verstoord. Dat gebeurde toen op een camping in Zevenaar. De KLPD-rechercheurs troffen op het recreatiepark zeven voornamelijk uit Duitsland afkomstige Koerden aan.

Propagandamateriaal

Die Koerdische mannen verbleven in stacaravans en hadden de beschikking over een grote tent voor samenkomsten. Door de Nationale Recherche is beslag gelegd op propagandamateriaal van de PKK.

Verblijfsvergunning

Zes van de zeven mannen zijn toen na verhoor weer in vrijheid gesteld. Eén van hen is destijds overgedragen aan de vreemdelingendienst, omdat zijn verblijfsvergunning niet in orde was.