Rechtbank Middelburg blijft, ondanks fusie
Rechtbank Middelburg blijft, ondanks fusie
MIDDELBURG -
De justitiële instellingen in Zeeland worden behoorlijk uitgekleed, met een op handen zijnde
naar Breda, een mogelijke
en een
tot een nieuwe politieregio.
Briefpapier
Net als het Openbaar Ministerie, fuseert ook de rechtbank met die in Breda. Maar volgens Koek zullen de veranderingen bij de overgang naar de nieuwe rechtbank Zeeland West-Brabant vooral achter de schermen plaatsvinden. "Het belangrijkste is dat het briefpapier verandert", aldus de nieuwe rechtbankpresident.
Zittingen
De zittingen, zowel strafrecht als civiel-, kanton- en bestuursrecht, blijven in Middelburg gehouden worden. Bij de rechtbank in Middelburg werken nu ruim 160 mensen. De meesten van hen blijven daar werken, op een klein clubje na. Enkele administratieve functies zullen verhuizen naar Breda.
Terneuzen
De zittingen van het kantongerecht in Terneuzen gaan wel verdwijnen. Daar wordt nu nog één dag per week zitting gehouden, maar na de fusie komt daar een einde aan.
Specialisatie
Door de fusie moet de rechtspraak in Zeeland 'sneller en kwalitatief beter' worden. Een rechtbank als die in Middelburg is nu eigenlijk te klein om goed om voldoende specialisme in huis te hebben. Door de fusie zou dat probleem worden opgelost. De rechtbank in Middelburg telt nu 35 rechters. Het nieuwe arrondissement heeft straks 143 rechters, wat meer ruimte voor specialisatie biedt.
Geldbesparing
De fusie maakt onderdeel uit van de wet Herziening Gerechtelijke Kaart. Vanaf 2013 zijn er in Nederland nog maar tien rechtbanken in plaats van negentien. En vier gerechtshoven in plaats van vijf. Daardoor gaat het aantal bestuurders fors omlaag, wat geld bespaart.