Tientallen klachten over ADRZ bij meldpunt voor hartpatiënten

ROERMOND -
Volgens woordvoerder Henri Haenen van Hartpatiënten Nederland gaan de klachten onder meer over operaties die meerdere keren werden afgezegd. Maar ook voelen patiënten zich genegeerd door de cardioloog. Haenen: "Er wordt niet naar de patiënt geluisterd en tijdens gesprekken zit de cardioloog hele andere dingen te doen."

Bundelen

De klachten die zijn binnengekomen gaan niet alleen over het ADRZ maar ook over de afdelingen cardiologie van het UMC Utrecht en het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse. "De vereniging gaat de klachten bundelen en doorspelen naar letselschade-advocaten. En als het nodig is wordt ook het Openbaar Ministerie ingelicht", zegt Haenen.

Toezicht

Gisteren werd bekend dat de afdeling cardiologie van het ADRZ onder toezicht is gesteld. Het gaat om zes cardiologen die in Goes en Vlissingen werken. Hun individuele functioneren staat niet ter discussie, wel hoe ze als groep functioneren

Voortijdig

Eerder bleek dat de cardiologie-afdeling van het het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse steken had laten vallen, waardoor patiënten onnodig of voortijdig stierven. Dat is bij het ADRZ niet het geval.

Gefaald

Hartpatiënten Nederland is verbaasd dat tot tweemaal toe een cardiologie-afdeling onder toezicht komt te staan. De Vereniging voor Cardiologie (NVVC) heeft tot taak het toezicht te houden. Volgens Hartpatiënten Nederland betekent het toezicht op de cardiologie-afdelingen dat de NVVC heeft gefaald.

Belangen

De patiëntenorganisatie stelt vraagtekens bij het vermogen van de NVVC om de problematiek te onderzoeken. Volgens Hartpatiënten Nederland onthoudt de NVVC vitale informatie aan de Nederlanse hartpatiënten. De organisatie zou 'andere belangen dan kwaliteit voor de cardiologische zorg' te veel gewicht geven.

Anoniem

Met het meldpunt wil Hartpatiënten Nederland anonieme klachten verzamelen om dit probleem aan de kaak te stellen bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid.