NMa beboet Zeeuwse uientelers voor kartel

OOST-SOUBURG - Het kartel tussen de acht bedrijven liep al een jaar. Volgens de NMa zouden ze in 2009 op akkers ingezaaide plantuien hebben vernietigd. Daardoor zou het aanbod aan uien verkleinen en daardoor zouden de uientelers hogere prijzen voor hun plantuien kunnen krijgen. Eerstejaars plantuien worden gebruikt als pootmateriaal voor tweedejaars plantuien die voor consumptie geschikt zijn.

Aanbod

Bob van 't Klooster van de NMa: "De boete die de bedrijven krijgen gaat over 2009. Toen hebben ze al op akkers ingezaaide plantuien vernietigd, om zo het aanbod aan uien te verkleinen. En daardoor hogere prijzen voor plantuien te krijgen."

Consument

Door de kartelafspraak van de uienhandelaren heeft de consument een hogere prijs betaald voor de ui dan nodig was. Van 't Klooster: "Als er een kartelafspraak is gemaakt, is dat voor niemand goed. Ook de boeren die de eerstejaars planuiten kochten zullen teveel betaald hebben, maar daar hebben wij geen onderzoek naar gedaan." Hoeveel de consument precies teveel heeft betaald is niet duidelijk.
Naïef
De Zeeuwse uienhandelaren zijn het niet eens met de opgelegde boete. "Wij hebben tegen elkaar gezegd dat we een stuk land om zouden ploegen, omdat we jaren ervoor zoveel moesten weggooien. Daarover hebben we de NMa niet ingelicht, achteraf een beetje naïef misschien, want nu krijgen we een hoge boete", vertelt Marnius Maas van uienbedrijf Maas in Kruiningen.

Absurd

"De boete is als een bom onder het bedrijf. Ik ga in hoger beroep, maar als ik geen gelijk krijg moet ik geld bij de bank lenen om de boete te betalen. De hoogte van die boete is gewoon absurd", aldus Maas.

Bedrijven

Het gaat om de volgende Zeeuwse bedrijven: Triumfus Onion Products Onion Sets ('s-Gravenpolder), Maas Kruiningen (Kruiningen), Steketee Yerseke (Yerseke), A.C. Mosselman (Kruiningen), Handelmaatschappij Kesselaar ('s-Gravenpolder) en Rijk Onion Sets ('s-Heerenhoek).

Zilveruien

In juni kregen drie Zeeuwse uienhandelaren ook al een boete van de NMa voor het maken van onderlinge afspraken over het inzaaien van zilveruien. De hoogste boete - van ruim zes miljoen - werd toen opgelegd aan een bedrijf in 's-Gravenpolder.