AD: Vlissingen onveiligste gemeente van Zeeland

OOST-SOUBURG - Landelijk staat Amsterdam op de eerste plaats gevolgd door Rotterdam en Maastricht. In de landelijke top 50 staan geen Zeeuwse gemeentes. De veiligste plaats is volgens het AD Littenseradiel in Friesland.

Veiliger

Vorig jaar was Terneuzen op plek 58 de onveiligste gemeente van Zeeland.
Die gemeente is nu een stuk veiliger geworden en is gezakt naar plek 108.

Zakkenrollerij

Winkeliers en hun klanten moeten vooral in Goes oppassen. In die gemeente is zowel het aantal winkeldiefstallen als het aantal gevallen van zakkenrollerij het hoogst van Zeeland. Uit de cijfers blijkt verder dat woningeigenaren in Veere de grootste kans hebben dat er bij hen wordt ingebroken. Daarbij is ook opvallend dat het aantal inbraken in een jaar tijd bijna is verdubbeld.

Overvallen

In Terneuzen en Vlissingen worden de meeste overvallen gepleegd en straatrovers zijn in Zeeland vooral actief in Zeeuws-Vlaanderen. De kans om slachtoffer te worden van mishandeling is in heel Zeeland relatief klein en het aantal mishandelingen is het afgelopen jaar ook gedaald.
Aangiftes
Bij het opstellen van de ranglijst is gekeken naar het aantal aangiftes van tien delicten, zoals mishandeling, straatroof, inbraak en bedreiging.

Lijst

De complete ranglijst van de 13 Zeeuwse gemeentes (tussen haakjes de landelijke notering):
Vlissingen (57)
Goes (70)
Schouwen-Duiveland (82)
Middelburg (91)
Terneuzen (108)
Veere (166)
Sluis (174)
Hulst (190)
Kapelle (215)
Noord-Beveland (221)
Tholen (286)
Reimerswaal (329)
Borsele (349)