Steeds minder draagvlak voor kerncentrales

OOST-SOUBURG -
De kerncentrale Borssele kent al vanaf het allereerste begin
die iedere ontwikkeling op de voet volgen. Exploitant EPZ wil de huidige centrale
. Plannen van Delta om een tweede kerncentrale te bouwen in Borssele staan sinds januari 2012 in de ijskast.

SKON

Het Nationaal Kiezersonderzoek is in 2012 vlak na de Tweede Kamerverkiezingen gehouden door het CBS in samenwerking met Stichting Kiezersonderzoek Nederland (SKON). Deelnemers zijn bevraagd over stemgedrag, belangstelling voor de politiek, meningen over politieke partijen en politici, en politieke kwesties.

Hypotheekrenteaftrek

Andere conclusies uit het onderzoek zijn dat één op de drie stemgerechtigden voorstander is van een volledige afschaffing van de aftrek van de hypotheekrente. Tweederde wil de hypotheekrenteaftrek juist behouden. Vanaf 2006 vinden steeds meer mensen dat deze aftrek aan banden moet worden gelegd.

Inkomensverschillen

Verder geeft 58 procent van de Nederlanders aan dat de inkomensverschillen in ons land kleiner zouden moeten worden. Hoewel dat nog altijd een ruime meerderheid is, is dit aandeel wel lager dan in 2010 (62 procent) en 2006 (68 procent).

Democratie

Van de Nederlandse stemgerechtigden is 79 procent tamelijk tot zeer tevreden over het functioneren van de democratie in Nederland. Dat is iets hoger dan in 2010 en 2006, toen driekwart hierover tevreden was. De tevredenheid over het democratisch gehalte van de Europese Unie is gedaald.