Werkstraf geëist voor babysmokkel

MIDDELBURG -
De vrouw ging in 2005 samen met een Turkse vriendin naar Turkije om een baby op te halen, die een draagmoeder voor haar zou baren. Maar de draagmoeder bedacht zich en wilde het kind zelf houden.

Hartafwijking

Toen kwam de schoonmoeder van de vriendin in beeld. Zij bracht de Nederlandse vrouw in contact met een arm Turks echtpaar dat zijn baby wél wilde afstaan. Dat kindje had een hartafwijking en er was geen geld voor een operatie.

Papieren

De schoonmoeder, een vrouw met een hoge positie binnen een Turkse politieke partij, regelde samen met de Turkse vriendin de geboorte-akte en de adoptiepapieren. Met die papieren werd de baby ingeschreven in de gemeente Vlissingen, waar de adoptiemoeder toen nog woonde.

Ruzie

Twee jaar later kregen de Turkse vriendin en de adoptiemoeder ruzie. Daarbij onthulde de Turkse dat de adoptiepapieren waren vervalst. Ook stelde ze dat de biologische ouders in Turkije het kind enkel tijdelijk hadden afgestaan. En dat het na de hartoperaties weer terug zou komen.

Vervalsen

Voor haar rol in het vervalsen van de geboorte-akte en de adoptiepapieren moet ze donderdagavond voorkomen. De baby in kwestie is nu acht jaar en woont nog bij haar adoptiemoeder.
De rechtbank in Middelburg doet over twee weken uitspraak.
Foto: richiebits