Verdwenen grenspaal 364A terug op zijn plek

RETRANCHEMENT - Tijdens een schildersbeurt in mei 2011 bleek dat de historische grenspaal 364A bij Retranchement niet meer op zijn plek stond. De grenspaal wordt vandaag teruggezet, midden op het land. De eigenaar van de grond had vorig jaar de grenspaal verwijderd vanwege werkzaamheden op het land.

Drieling

De grenspaal maakt deel uit van de zogenoemde Drieling van Retranchementen. Deze drie grenspalen zijn van historische waarde. De grenspalen werden in 1843 geplaatst, midden in het Zwin. In 1869 zijn de grenspalen herplaatst, vandaar dat jaartal op de palen. Grenspaal 364 staat nu op de grens, 364 A staat 200 meter op Belgisch grondgebied en 364 B op Nederlands grondgebied.

Depot

De dorpsraad van Retranchement had al bijna een half jaar vergeefs gezocht naar de grenspaal. In oktober vorig werd duidelijk dat de grenspaal sinds mei in depot lag bij de provincie Zeeland. Zij hadden de paal in de berm gevonden van een polderweg op Belgisch grondgebied. Voorzitter Bram Basting van de dorpsraad vertelde er vanmorgen over in onze radiouitzending.

Herplaatsen

De eigenaar van de grond, waar de grenspaal op staat, heeft geprobeerd om de grenspaal te laten herplaatsen. Dat is niet gelukt, omdat daar zelfs een wetswijziging voor nodig zou zijn geweest. Dat wilden Den Haag en Vlaanderen beiden niet.

Gouverneur

Bij het terugzetten van de grenspaal zijn onder meer de Gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, en de Commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs, aanwezig.