Zorgen bij vakbond over investeerders Thermphos

VLISSINGEN-OOST -
FNV Bondgenoten vreest dat de investeerders waarmee de bewindvoerders gesprekken voeren vooral geïnteresseerd zijn in de vestigingen buiten Nederland. En dat uiteindelijk bij een overname de werknemers in Vlissingen-Oost met lege handen staan en hun baan kwijtraken.

Banen

Volgens de vakbond hebben zich meerdere investeerders gemeld, waaronder een Nederlandse, die banen in Vlissingen-Oost willen behouden. Volgens Lilian Schoonen van FNV Bondgenoten kan het nieuws over de hoge kosten voor het ontmantelen van het bedrijf in het voordeel van de werknemers werken. "Bij de keuze voor een overnamekandidaat spelen de maatschappelijke motieven een rol."

Radio-actief

Als een overnamekandidaat geen interesse toont in het draaiende houden van de fabriek in Vlissingen-Oost, heeft dat voor de landelijke overheid grote consequenties. Dan draait het Rijk op voor de kosten voor het opruimen van onder meer licht radioactief materiaal, wat naar schatting honderden miljoenen euro's kan gaan kosten. Daarom is de kans groot dat de voorkeur nu eerder uitgaat naar een kandidaat die wel de productie in Vlissingen-Oost op gang houdt, meent Schoonen.

Dossier

Bekijk hier het speciale dossier over Thermphos.