'Scheepvaart Westerschelde is nu veel veiliger'

WESTERSCHELDE -
De laatste jaren zijn er veel maatregelen getroffen, zoals in de aanleg van de Schelderadarketen in 1991. Het is 50 jaar geleden dat twee olietankers in het Nauw van Bath in botsing kwamen. Hierop vloog een olietanker in brand. Negen bemanningsleden
.

Aanvaring

Het Nauw van Bath is sindsdien vaker het toneel geweest van scheepsongevallen. De meest recente aanvaring dateert van maart 2012. Bij de botsing raakte een baggerschip licht beschadigd. Het jaar ervoor werden er twee vastgelopen schepen vlotgetrokken, een autoschip van ruim 200 meter en een tanker van 260 meter.

Keten
Sinds 1991 is de Schelderadarketen operationeel. De keten zorgt ervoor dat op de Westerschelde, en de monding, boten worden gevolgd en begeleid. Het waarnemingssysteem bestaat uit 5 bemande en 21 onbemande radarposten.

Gepland

De laatste jaren worden scheepsbewegingen ook steeds beter gepland. Een boot mag nu niet meer de Westerschelde op als er geen ligplaats vrij is in de haven. Daardoor hoeven boten niet meer voor anker op de vaarroute. Dat leverde eerder gevaarlijke situaties op.

Aanvaringen

Het aantal aanvaringen en strandingen van zeeschepen op de Westerschelde is de afgelopen jaren flink afgenomen. In 2011 waren er 68 zeeschepen betrokken bij een aanvaring of stranding. In 2000 waren dat er zo'n 120 en in 1990 ongeveer 150.

Gemiddeld

In 2011 voeren 49.000 zeeschepen de Westerschelde op. Dat zijn er gemiddeld bijna 950 per week.