Agressie tegen hulpverleners neemt toe

OOSTBURG -
Vaak worden ambulancemedewerkers 'alleen' bedreigd, maar soms loopt het ook uit op lichamelijk geweld. "Een collega van mij heeft wel eens een klap gehad, maar gelukkig komt dat niet vaak voor. In Zeeland zijn er veel minder meldingen dan bijvoorbeeld in de randstad. En in onze provincie verschilt het ook heel erg per regio", vertelt Daniëlla van Broeck van de ambulancepost in Oostburg.

Registreren

"In de auto registreren wij al onze ritten. In dat registratiescherm is een vraag toegevoegd: Heb je wel of niet te maken gehad met geweld. De ritten waar dat het geval was worden gefilterd en komen terecht bij agressiecoaches. Daar ben ik er één van. Werknemers kunnen dan bij mij terecht als ze ergens mee zitten en erover willen praten."

Opleiding

Vanaf 2002 bestaat in Oostburg het Bedrijfs Opvang Team (BOT). Collega's kunnen bij hun coördinator terecht om te praten wanneer ze bijvoorbeeld een emotioneel ingrijpende hulpverlening hebben verleend.

Tolereren

"Voor agressie was vanaf het begin al aandacht in het BOT, maar is nu nog meer uitgediept. Agressie en bijvoorbeeld dreigende uitspraken hoeven we niet te tolereren", aldus Van Broeck. "De 'pleger' van geweld of agressie krijgt vanaf nu een brief thuis van ZorgSaam Ambulance. Daarin staat onder andere of er melding is gedaan bij de politie en dat mogelijke schade verhaald kan worden. Door het probleem aan te pakken hopen we dat het aantal meldingen uiteindelijk vermindert."