Hedwigepolder tussen feit en emotie

OOST-SOUBURG -
De reportageserie 'De Hedwigepolder, tussen feit en emotie' is mogelijk gemaakt door een onderzoeksbeurs van de Vlaamse en Nederlandse overheid. Bedoeld voor het stimuleren van grensoverschrijdende onderzoeksjournalistiek
Reportage 1: waarom is juist de Hedwigepolder aangewezen als natuurcompensatiegebied en waarom is dat ook alweer nodig?
Reportage 2: is de landbouwgrond in de Hedwigepolder van zulke uitzonderlijke kwaliteit dat het logisch is dat internationale afspraken worden geschonden?
Reportage 3: waarom zet de Nederlandse staat elders in het land wel honderden hectare vergelijkbare grond onder water, en blijft de Hedwigepolder vooralsnog droog?
Reportage 4: waarom hamert Vlaanderen op het nakomen van de afspraken (natuurcompensatie/ontpolderen) terwijl het land toch gewoon zijn verdieping van de Westerschelde heeft gehad?
Reportage 5: de besluiten om Zeeuwse klei te beschermen voor ontpoldering lijken in Den Haag vooral ingegeven door emotie (strijd tegen water/1953) en verkiezingsretoriek. Is dat terecht? Volgens deskundigen kan ontpolderen juist helpen om Zeeland te beschermen tegen het wassende water.

Reacties

De reacties op de website van Omroep Zeeland liegen er niet om. De serie over de Hedwigepolder roept bij Zeeuwen de nodige emoties op. Zo schrijft Johan "Het zou heel mooi zijn als dit goede, objectieve onderzoeksjournalistiek mag blijken te zijn!". Ook Joke is nieuwsgierig naar de reportages: "Ben benieuwd welke deskundigen dat zijn in het laaste programma. De deskundigheden zijn hierover namelijk nogal verdeeld!". Rudi Dercks meldt "Eindelijk een journalistiek product, dat probeert uit te stijgen boven het niveau van Hoekse en Kabeljauwse twisten in de Lage Landen."