'Onderzoek naar oorsprong Hedwige-discussie'

HOEK -
In de
geeft Robesin een aantal argumenten waarom de polder in Oost Zeeuws-Vlaanderen niet onder water gezet hoeft te worden. Volgens hem zijn er in de loop der tijd feiten verdraaid, verkeerde aannames gedaan en eigen belangen in het geding gekomen. Daarom is het nu tijd, zegt hij, dat een onafhankelijke commissie de zaken op een rij zet.

Bleker

Donderdag praat staatssecretaris Bleker met eurocommissaris Potocnik over de ontpolderingskwestie. De ontpoldering van de Hedwige was een van de afspraken tussen Nederland en België rond de verdieping van de Westerschelde. Volgens Robesin kán de Europese Commissie helemaal geen eisen stellen.
Robesin:"Laat staan ontpoldering voorschrijven, doch slechts de door Nederland voorgestelde natuurmaatregelen in omvang en kwaliteit beoordelen en vervolgens goed- of afkeuren nadat deze zijn uitgevoerd. "

Steggelen

De buurlanden steggelen al jaren over de Ontpolderingskwestie. Het kabinet Rutte wil dat de polder tegen de grens met België behouden blijft voor landbouw en heeft alternatieven aangedragen voor de afgesproken natuurcompensatie. Bleker bespreekt de alternatieven donderdag in Brussel met de Europese Commissie.
Maandag is Henk Bleker in Zeeland voor een werkbezoek. Daarbij staat het dossier Hedwigepolder overigens niet centraal.