Politiechef: verkeersboetes zijn te hoog

TILBURG -
Vissers: "Ik merk dat onze collega's echt aarzeling hebben en soms zelfs niet meer optreden, omdat ze vinden dat boetes van 200 tot 300 euro voor een verkeersovertreding veel te veel vinden. Agenten willen liever wat vaker schrijven voor kleinere boetes, dan in één keer dit soort klappen uitdelen. Ik denk dat we met de hoogte van de boetes echt zijn doorgeschoten."

Politievakbonden

De oproep is opvallend, omdat vooralsnog niemand binnen de politietop het geluid heeft laten horen. Alleen de politievakbonden stelden twee jaar terug dat de verhouding tussen overtredingen en de hoogte van de bekeuring zoek is. Zo betaal je voor onnodig toeteren 350 euro, onvoldoende afstand houden 240 euro en parkeren op een invalideplek 340 euro. Politiechef Frans Heeres van Oost-Brabant zegt dat de verkeersboetes nu hoog genoeg zijn.

Hoge drempel

Volgens de nieuwe politiechef is het gevoel in 2013 niet anders en hebben agenten nog steeds grote moeite om het bonnenboekje tevoorschijn te halen.

Minister

"Het geluid is bij minister Opstelten bekend. We zijn loyale ambtenaren. Dus als hij zegt dat de boetes zo hoog zijn, dan zijn ze zo hoog. Dan moeten we gewoon ons werk doen. We zeggen ook: jongens, het is vervelend maar je moet ze wel uitschrijven. Maar ondertussen merk ik dat de agenten het hoge boetes vinden en ze zeggen ook tegen mij dat ze een hoge drempel voelen om ze uit te schrijven."