'Als jonge mensen sterven is het wel zwaar'

MIDDELBURG -
Vanwege het jubileum is een film gemaakt over het dagelijks leven in het hospice in Middelburg. Deze film, 'Dat is 't geweun, klaer!' gaat vrijdagavond
en wordt zaterdag 13 oktober vier keer vertoond in de Zeeuwse Bilbliotheek in Middelburg.

Nalatenschap

De Casembroot heeft vijf bewonerskamers en was het eerste hospice in Zeeland met 24 uur per dag professionele verpleegkundige zorg. Vorig jaar kreeg het hospice het keurmerk voor highcare hospice, als eerste in Zeeland. Het hospice is vernoemd naar mevrouw De Casembroot. Met haar nalatenschap is de bouw van het hospice betaald.

Lachen

Mandalie Bulten werkt al sinds het prille begin, tien jaar geleden, als verpleegkundige in het hospice. Veel mensen vinden haar werk verdrietig, triest. Zo beschouwt zij haar werk niet. "Er wordt hier ook gelachen hoor, ook door de bewoners! Dat zie je ook in de film."

Moeilijk

Wel heeft ze het soms moeilijk als jonge mensen naar het hospice komen om te sterven. "Als iemand van tachtig overlijdt is dat ook heel erg, maar dat heeft nog iets natuurlijks. Wanneer jonge mensen overlijden en een ouder moet zijn kind begraven, dat is soms erg heftig."

Geluk

Het werk in de hospice is soms ook juist heel mooi, indrukwekkend, vindt ze. Zo woont er nu een echtpaar, allebei terminaal ziek. "Ze liggen nu samen hand in hand in bed. Dat vind ik mooi, dat je ze kan helpen om samen nog wat geluk te vinden in hun laatste levensfase."