Bokser Danny Roelofs: "Gevecht is nog niet over"

Danny Roelofs openhartig over herseninfarct
MIDDELBURG - 1 oktober 2010 staat bij Roelofs in zijn geheugen gegrift als de datum waarop zijn leven veranderde. De beroepsmilitair was met de Nederlandse militaire selectie aan het trainen in Duitsland toen hij onwel werd. "We waren aan het hardlopen toen ik met dubbele tong begon te praten en duizelig werd. Ik ken de posters van 'Herken een beroerte', ik wist meteen dat er iets mis was."

Roelofs wordt getroffen door een herseninfarct. Omdat de druk op zijn hersenen erg hoog is wordt hij meteen geopereerd. In een Duits ziekenhuis wordt hij vervolgens nog acht dagen kunstmatig in coma gehouden. "Toen ik bijkwam kon ik bijna niets meer, niet staan en m'n arm niet bewegen." Inmiddels kan Roelofs zich, na maanden revalidatie in onder meer het militair revalidatiecentrum in Doorn, in het dagelijks leven weer redelijk goed redden. Hij kan weer lopen en ook zijn spraak is weer nagenoeg zoals het vroeger was. Toch zijn er nog steeds problemen met zijn linker arm en been.

Het herseninfarct is hoogst waarschijnlijk veroorzaakt door een klap in zijn hals tijdens een partijtje sparren twee dagen eerder. "Daardoor is er een ader gescheurd, daar is een korstje op gekomen en dat is losgeraakt tijdens het hardlopen", vertelt de tweevoudig Nederlands kampioen. "Ik heb het boksen nooit de schuld gegeven. Het heeft me namelijk ook de vechtlust gegeven waardoor ik dit heb overleefd."