Geen vergunning kunstwerk Tinkebell in Vlissingen

VLISSINGEN -
De kunstenares Tinkebell, Katinka Simonse uit Goes, heeft op de Zeilmarkt in Vlissingen een huisje laten maken dat een maand bewoond zou worden door twee
. De gemeente zegt dat alle bouwwerken van het Bevrijdingsfestival voor maandagavond 21:00 uur weg moeten zijn, en dat geldt ook voor het kunstproject.

Bezwaar

De Cultuurwerf, die Tinkebell de opdracht voor het kunstwerk heeft gegeven, moet voor 21.00 uur een vergunning hebben aangevraagd. Dat betekent dat de vergunning binnen een paar uur geregeld moet zijn. "Dan is er dus geen tijd voor omwonenden om protest aan te tekenen, terwijl we al wel weten dat er mensen zijn die bezwaar hebben tegen het kunstwerk", aldus burgemeester René Roep van Vlissingen.
Ongepast
Burgemeester Roep ging maandagochtend met kunstenares Tinkebell en de Cultuurwerf om de tafel. "Eerder sprak ik met Onno Bakker van de Cultuurwerf over zijn plannen", legt Roep uit. "Toen hij zei dat er uitgeprocedeerde asielzoekers in zouden komen te wonen, zei ik dat ik daar niet voor voelde." Volgens de burgemeester is het niet gepast illegalen te gebruiken om aandacht te krijgen voor een kunstwerk. Als het acteurs waren geweest was het een andere zaak, volgens Roep.
Vergunning
Na dit gesprek heeft de Cultuurwerf volgens de burgemeester helemaal geen vergunning meer aangevraagd. Volgens kunstenares Tinkebell is er wel een vergunning aangevraagd. Ze zegt dat die mondeling is toegezegd door een ambtenaar van de gemeente Vlissingen. Naderhand is er om aanvullende informatie gevraagd over het project, maar dat is door de gemeente verstuurd naar het privé mailadres van de directeur van De Cultuurwerf. Die mail heeft de directeur Onno Bakker nooit bereikt.

Ophef

Tinkebell had de commotie rond haar kunstproject Home Sweet Home wel zien aankomen. ,,Het is alleen erg jammer dat de ophef nu gaat om de vergunning die wel of niet goed is aangevraagd en niet om de inhoud van mijn kunstproject.; de uitzichtloosheid van uitgeprocedeerde asielzoekers. terwijl dat op deze manier wel pijnlijk duidelijk gemaakt wordt."