Zeeuwse ondernemers somber over 2013

OOST-SOUBURG -
Eén op de vier Zeeuwse bedrijven verwacht een verdere daling van de werkgelegenheid, slechts elf procent rekent op groei van het aantal banen. Vooral de bouwsector blijft zwaar in mineur. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de woning- en bedrijvenmarkt zal herstellen. Dit betekent dat ook bedrijven, die aan de bouw leveren, het moeilijk zullen blijven hebben.

Herstel

De enige sector die in 2013 op een redelijk herstel van de omzet rekent is de detailhandel. De andere sectoren verwachten in 2013 een stabilisering.

Export

Hoewel de export ook onder druk staat, blijft de handel met het buitenland een belangrijke motor voor de provincie. Vooral de zeehavengebieden waar grote, industriële en logistieke bedrijven met veel exportactiviteiten zijn gevestigd zijn van belang. Voor het komende kalenderjaar verwacht gemiddeld een op de vijf Zeeuwse exporteurs meer buitenlandse omzet.

Investeren

De meeste Zeeuwse bedrijven verwachten volgend jaar ook minder te investeren dan nu. Pas in 2014 wordt verwacht dat er enig herstel is van investeringen in Zeeland.