Johnny Hoogerland zwaar ten val in Tour

SAINT-FLOUR - Hoogerland reed op het moment van het ongeluk samen met Flecha in een kopgroep van vijf renners. Een auto van de Franse televisie tikte Flecha aan, die op zijn beurt in aanraking kwam met Hoogerland. De renner van Vacansoleil-DCM viel vervolgens in de berm en belandde in het prikkeldraad.

Tot de val beleefde Hoogerland een uitstekende dag. Hij behaalde op de verschillende klimmetjes genoeg punten om de bolletjestrui, die hij zaterdag aan de Amerikaan Tejay van Garderen kwijt raakte, terug te pakken.

Er waren 33 hechtingen nodig om zijn verwondingen te bestrijden, maar toch denkt Johnny Hoogerland niet op te hoeven geven in de Tour de France. "Ik ben een Zeeuw en die geven niet op".
Hoogerland werd zondagavond in een Frans ziekenhuis onderzocht, nadat hij zondagmiddag in de negende etappe van de Tour de France hard ten val was gekomen. "In het ziekenhuis is gebleken dat ik niet heb gebroken. Ik heb wel 33 hechtingen, dus dat is genoeg hè", zegt Hoogerland met een cynische ondertoon. "Mijn verdovingen zijn nog niet uitgewerkt, maar zoals ik me nu voel ga ik niet opgeven. Ik ben een Zeeuw hè en Zeeuwen geven niet op."
Hoogerland kwam zondag als 139e over de finish op ruim 16 minuten van winnaar Luis Léon Sanchez. Na binnenkomst moest hij gelijk het podium op om zijn heroverde Bolletjestrui in ontvangst te nemen. "Op dat podium werd het allemaal wel erg emotioneel. Ik besefte dat ik de etappe ook had kunnen winnen", aldus Hoogerland.
Maandag is er een rustdag in de Tour de France. Als de verwondingen van Hoogerland het toelaten, start hij dinsdag in de bolletjestrui.