'Winkeliers zien noodzaak beveiliging niet'

MIDDELBURG - In Zeeland zijn dit jaar al vijftien overvallen gepleegd. Dat is de helft van het totaal van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Walcheren spant de kroon met tien overvallen, acht op bedrijven en twee op woningen. In Zeeuws-Vlaanderen was er één overval op een bedrijf en één op een woning.

Sportsworld

Woensdag werd de winkel Sportsworld aan de Markt in Middelburg rond 18.30 uur overvallen. Personeel dat nog in de zaak aanwezig was, werd bedreigd. De politie meldt dat niemand gewond is geraakt. De medewerkers waren wel erg geschrokken. Ze zijn opgevangen door de politie.

Geldbedrag
De dader van de overval is ervandoor gegaan met volgens de politie een klein geldbedrag. Volgens justitie zijn overvallen gewelddadiger dan voorheen, terwijl de buit relatief kleiner is. Ondernemers aarzelen om duizenden euro's te steken in beveiliging, terwijl de financiële risico's beperkt zijn.

De Kamer van Koophandel organiseert regelmatig agressietrainingen voor ondernemers. Volgens Marc Volleman van de KvK moeten winkeliers naast de financiële schade ook rekening houden met de psychische gevolgen voor personeel. Dat wordt nog vaak onderschat, vindt hij.

In 2011 waren er in totaal 30 overvallen op winkeliers en mensen thuis. Een jaar eerder, in 2010, lag dat aantal in Zeeland op 35.