Boeren fel tegen verplicht kenteken

DEN HAAG -
De PvdA wil een kentekening van trekkers, omdat die steeds vaker op de openbare weg verschijnen. Ze worden tegenwoordig ook ingezet voor grondverzet en bouwbouwprojecten. Die trekkers houden zich niet allemaal aan de regels, maar handhaving door politie en Openbaar Ministerie is moeilijk zonder kenteken, constateert de PvdA.
Volgens Attje Kuiken van de PvdA in de Tweede Kamer wordt er over deze kwestie al lang gepraat. "Het moet nu maar eens geregeld worden", laat ze weten.

Buitenproportioneel

Volgens LTO is er helemaal geen probleem, omdat trekkers maar mondjesmaat op de openbare weg rijden. De organisatie vindt een verplicht kenteken een zware en dure vorm van registratie. "Het is buitenproportioneel om al het landbouwverkeer daarmee te belasten", zegt voorzitter Albert Jan Maat.

Vrijwillig

Bovendien past het kenteken voor trekkers niet in het rijksbeleid om de regeldruk te verminderen en de verkeersveiligheid wordt er ook niet beter op, zegt LTO. Als alternatief stelt de organisatie voor over te gaan op een vrijwillige kentekening voor snelle trekkers. Dit idee werd al eerder neergelegd bij de Tweede Kamer.