BioValue: Delta schiep verkeerde verwachtingen

MIDDELBURG - Zestien ex-medewerkers van BioValue en vakbond FNV Bondgenoten zijn naar de rechter gestapt, omdat Delta afspraken over een sociaal plan na het faillissement van de biodieselfabriek niet zou zijn nagekomen.

In december 2010 vroeg Delta faillissement aan voor dochteronderneming BioValue in de Groningse Eemshaven. Vanaf 2007 begaf het Zeeuwse energiebedrijf zich op de biodieselmarkt, maar de resultaten vielen tegen. De Groningse fabriek leed sinds de start elk jaar miljoenen verlies.

Volgens FNV bondgenoten heeft Delta schriftelijk toegezegd dat bij een faillissement een eerder opgesteld sociaal plan wordt uitgevoerd. In december 2010 vroeg Delta het faillissement aan voor BioValue, maar de ontslagen werknemers bleven zonder sociaal plan achter.

Delta ontkent de schriftelijke toezegging over een sociaal plan. De toezegging waar FNV bondgenoten op doelt zou volgens Delta gedaan zijn door iemand van Delta die dat niet kan doen. Volgens het energiebedrijf lag er maanden voor het faillissement een overeenkomst tussen de vakbond en BioValue. Dat plan is toen door de vakbondsleden afgewezen.

De advocaat van de ex-werknemers eiste donderdag voor de rechtbank in Middelburg dat Delta alsnog het sociaal plan uitvoert. Hij schat dat de financiële compensatie kan oplopen tot maximaal 800.000 euro.

De rechter doet over twee weken uitspraak.