Ministerie schoot tekort bij onderzoek korpschef Goudswaard

DEN HAAG - Een Zeeuwse politieman heeft destijds bij het ministerie om een disciplinair of strafrechtelijk onderzoek gevraagd vanwege de manier waarop Goudswaard met vrouwelijke collega’s omging.

Bekijk http://www.omroepzeeland.nl/politie voor het complete dossier over de politiecrisis in de zomer van 2008.

CIO

Toen bleek dat er niet naar hem werd geluisterd is de politieman naar de CIO gestapt. De Commissie Integriteit Overheid stelt hem in het gelijk en vindt dat het ministerie te kort is geschoten in deze affaire.

Het complete advies van de Commissie Integriteit Overheid is terug te vinden op http://www.omroepzeeland.nl/politie
Het advies is voor de politievakbond ACP aanleiding om bij het ministerie alsnog aan te dringen op een disciplinair of strafrechtelijk onderzoek tegen oud-korpschef Goudswaard. Dat is volgens de ACP belangrijk voor de rust binnen het Zeeuwse korps en het imago van de politie in het algemeen.

Ministerie

In een reactie op het advies heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in juni aan de Commissie Integriteit Overheid laten weten dat het ministerie zich niet herkent in de kritiek.

Geen strafbare feiten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is geen strafonderzoek gestart naar oud-korpschef Fup Goudswaard, omdat onderzoek van de inlichtingendienst AIVD geen strafbare feiten opleverde. Dat laat een woordvoerder weten.
Ook uit onderzoek van de rechtbank in Den Haag en de commissie-Staal, die onderzoek deed naar misstanden bij de Zeeuwse politie, kwamen geen strafbare feiten. Politiebond ACP wil dat er alsnog een strafonderzoek naar Goudswaard komt.