'200 banen weg bij Bouwend Zeeland'

OOST-SOUBURG -
"De cijfers vallen toch niet heel erg tegen. Het gaat al een aantal jaar slecht in de bouw en een omzetdaling van 3% valt nog mee. Het is eigenlijk in lijn met de landelijke cijfers, maar goed is het natuurlijk niet" aldus Eric de Ruijsscher van Bouwend Zeeland. Het aantal directe arbeidsplaatsen in de bouw schat de Ruijsscher op zo'n drie- tot vierduizend. Onderaannemers niet meegerekend. "2013 is gewoon een slecht jaar. In 2014 verwachten we stabilisatie. In 2015 moet het weer beter gaan in de bouw."

Dieptepunt

De bouw in Zeeland belandde in februari van dit jaar op een dieptepunt. De waarde van alle bouwvergunningen bijelkaar (nieuwbouw plus verbouwingen van woningen plus utiliteitsbouw) kwam niet verder dan 13 miljoen euro. Zo laag is het nog niet geweest sinds oktober 2003, zo blijkt uit de cijfers van het CBS, centraal bureau voor de statistiek.
De slechte trend in de bouw is in 2012 al ingezet. Werd in 2011 nog voor in totaal 563 miljoen aan vergunningen verleend in Zeeland: in 2012 daalde dat al naar 346 miljoen. Dit jaar (2013) begon erg slecht. Januari was nog goed voor 25 miljoen, maar februari stopte dus bij 13 miljoen.

Omzetdaling

Met name kleine bouwbedrijven, met een omzet tot twee miljoen euro, hadden vorig jaar te maken met een omzetdaling van 21 procent. Bedrijven met een omzet tot tien miljoen euro noteren 11 procent omzetdaling. Het afgelopen jaar deden de grote bouwondernemingen het nog het best. Zij groeiden qua omzet met 3,3 procent.

Tijdelijke btw-verlaging

De tijdelijke btw-verlaging op onderhoud en renovatie moet dit jaar leiden tot een omzetstijging, maar met name voor grote bouwbedrijven is het leed nog niet geleden. Dat komt omdat de Zeeuwse woningbouwcorporaties - als belangrijkste opdrachtgevers - nog geen zekerheid hebben gegeven over hun investeringsprogramma’s.

Personeelsbestand

Met het verwachte verlies van tweehonderd arbeidsplaatsen treft de economische crisis de werkgelegenheid in de bouw hard. In de eerste jaren van de crisis wisten de Zeeuwse bouwondernemers hun vaste personeelsbestand aardig op peil te houden. Zelfs in het laatste kwartaal van 2012 daalde het totaal aantal Zeeuwse bouwvakkers slechts met 1 procent.

Vraaggericht bouwen

Bouwend Zeeland loopt echter wat achter bij de landelijke trends, want de leden van Afdeling Zeeland verwachten in 2013 en 2014 een verdere inkrimping van hun personeelsbestand. Door meer vraaggericht te bouwen en het bouwproces flexibeler te maken probeert Bouwend Zeeland het tij te keren.
foto: flickr.com