Man bewerkt deur buurtgenoot met bijl

HEINKENSZAND -
Aanstaande maandag dient er een kort geding van de woningbouwcorporatie R&B wonen bij de rechtbank in Middelburg. Die wil de verdachte uit zijn huis laten zetten. De gemeente Borsele wil verder geen mededelingen doen in deze zaak.

Anoniem

Veel buurtbewoners willen liever anoniem blijven, uit angst voor represailles. Volgens hen kampt de 42-jarige man met ernstige psychische problemen. Zo zou hij meerdere malen dingen hebben geroepen als "Ik ben God en ik kan beslissen over wie er zal leven en wie niet".

Overheid

Volgens de buurtbewoners heeft de man meerdere malen mensen in de buurt aangevallen en geslagen. Ook heeft hij meerdere malen zijn huis gebarricadeerd omdat 'de overheid achter hem aanzat', vertelt een van de buurtbewoners.

Doden

"Het is een kwestie van tijd voor de eerste doden vallen", zegt een buurtbewoonster. Ze zag het incident met de bijl donderdag gebeuren. "Hij ging tekeer op de voordeur van de buurtbewoner. Het lukte hem gelukkig niet om door de deur te komen. Achter de deur stond namelijk een kinderwagen. Je moet er niet aan danken wat er gebeurd zou zijn als hij wel door deur was gekomen."
Gevaar
De 42-jarige man huurt zijn woning bij R&B Wonen. Die woningcorporatie heeft eerder al geprobeerd om de man uit huis geplaatst te krijgen, zegt plaatsvervangend directeur Dick Koomen. "De rechter besliste destijds dat het gevaar voor de omgeving niet voldoende was aangetoond."

Bewijs

Na het incident donderdag heeft R&B Wonen meteen een kort geding aangespannen. "We hopen dat dit incident wel wordt gezien als voldoende bewijs voor het gevaar voor de omgeving."

Hoop

Toch wil Koomen geen valse hoop wekken. "In het Nederlandse recht zijn huurders ontzettend goed beschermd en het is heel erg moeilijk om iemand uit huis geplaatst te krijgen, laat staan dat je hem gedwongen laat opnemen."

Vast

De 42-jarige man zit nog vast tot woensdag. Dan beslist een rechter of hij langer blijft vastzitten. "De kans bestaat dus dat hij binnen enkele dagen weer op vrije voeten is", aldus Koomen.

Burgemeester

De hoop van Koomen is nu gevestigd op de burgemeester van Borsele. De burgemeester kan een inbewaringstelling (IBS) uitvaardigen. Dat is een maatregel waarbij iemand gedwongen in een psychiatrische instelling geplaatst wordt. Een rechter bepaalt dan na drie dagen of de IBS wordt verlengd, voor de duur van drie weken.