Bemanning gecrasht WOII vliegtuig herinnerd

NIEUWDORP -
De zevenkoppige bemanning had als taak om bommenwerpers te begeleiden op hun vlucht naar het Ruhrgebied. Op de terugreis werd het vliegtuig boven het toen nog niet bevrijde Schouwen-Duiveland geraakt. Bij Nieuwdorp crashte het vliegtuig uiteindelijk, waardoor alle bemanningsleden om het leven kwamen.

Familieleden

In 2010 werden bij saneringswerkzaamheden in Nieuwdorp een motor en twee propellers gevonden. Hans van Dam van het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp heeft na deze vondst onderzoek gedaan naar de crash. Hij vond in het buitenland diverse familieleden van de slachtoffers. De broer van de piloot, de toen 21-jarige Australiër Lindsay Bacon, was zo ontroerd door de zoektocht, dat hij besloot een schilderij aan het Bevrijdingsmuseum te schenken. Het schilderij wordt gemaakt door de Engelsman Keith Hill en wordt in november overhandigd aan het museum.

Monument

Op de plaats waar het vliegtuig in 1945 crashte, staat nu een woonzorgcomplex van RenB Wonen. Twee straten bij het complex, de Baconstraat en de Lancasterstraat, zijn naar de bevelvoerder en het toestel vernoemd. Het Bevrijdingsmuseum is nog in overleg met de gemeente Borsele en RenB Wonen om op die plek een monument te plaatsen.