Aantal kinderen met overgewicht meer dan verdubbeld

OOST-SOUBURG -
In de overige leeftijdsgroepen is het aantal kinderen met overgewicht stabiel. Dat blijkt uit cijfers van de Jeugdgezondheidszorg. Over het algemeen is het aantal kinderen dat kampt met overgewicht toegenomen in de periode tussen 1997 en 2010, dat meldt GGD Zeeland op basis van dat onderzoek van Jeugdgezondheidszorg. In 1980 had zes procent van de kinderen tussen 2 en 21 jaar overgewicht, in 1997 lag dat op elf procent. In 2010 nam dat verder toe tot veertien procent.

Klimmen van de jaren

Overgewicht bij de Zeeuwse jeugd neemt toe met het klimmen van de jaren. Wanneer een kind bijna vier jaar is, heeft negen procent van deze groep overgewicht. Bij vijfjarigen is dat twaalf procent, bij tienjarigen is dat achttien procent. Daarna neemt het af, onder de dertienjarigen ligt het percentage rond vijftien. Overigens komt overgewicht tijdens de jeugd meer voor bij meisjes dan bij jongens, meldt de gezondheidsdienst.

Strijd

Om de strijd tegen het overgewicht bij kinderen aan te binden, zet de overheid in op voorkomen van gezondheidsproblemen door extra kilo's. In het ziekenhuis van Terneuzen werkt een team van een kinderarts, een psycholoog, fysiotherapeut, diëtist en een sportschool samen om kinderen die strijd te laten winnen.