Aantal gevallen van kinkhoest neemt toe

OOST-SOUBURG - Tot maart van dit jaar zijn er al 99 meldingen van kinkhoest binnengekomen bij de GGD. In 2011 kwamen over het hele jaar bijna 200 meldingen binnen. Volgens de GGD is het niet verontrustend dat het aantal meldingen van kinkhoest toeneemt. Het gaat steeds in golfbewegingen van twee tot drie jaar. Daarna neemt het aantal meldingen weer af.

Nieuw vaccin

Sinds 2004 wordt er een nieuw vaccin tegen kinkhoest gebruikt. Dat heeft te maken met de bijverschijnselen die bij het vorige vaccin optraden.

DKTP-prik

Vooral bij kinderen tussen 5 en 9 jaar komt vaker kinkhoest voor. De meeste kinderen worden met een DKTP-prik wel gevaccineerd tegen onder meer kinkhoest, maar de kinkhoestbacterie heeft zich inmiddels zo ontwikkeld dat het vaccin een minder goede werking geeft. In de gemeente Reimerswaal is bijna 73% van de kinderen van 5 jaar ingeënt tegen onder meer kinkhoest. In Vlissingen is dat 96%.

Zuigelingen

Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor niet of onvolledig gevaccineerde zuigelingen. In gezinnen met onbeschermde zuigelingen is het daarom belangrijk bij hoestklachten van gezinsleden de huisarts te raadplegen.
Meer achtergrondinformatie over kinkhoest is te lezen op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.