NOB: 'Niet ankeren of aanmeren bij Zeelandbrug'

OOST-SOUBURG - Sportvissers met kleine boten gooien wel eens tijdens de stroomkentering hun anker uit aan de noordkant van de Zeelandbrug, terwijl het één van de meest populaire duikplaatsen in Zeeland is. Volgens de NOB levert dit gevaarlijke situaties op voor duikers. De duikers zijn bang dat ze geraakt worden door draaiende schroeven, ankers of haken en vislood. In 2011 hebben duikers en sportvissers al samen een gedragscode opgesteld, maar volgens de NOB houden sommige vissers zich niet aan de afspraken.

Vaarwater

Het rijke onderwaterleven bij de Zeelandbrug maakt de locatie voor beide groepen zeer interessant. Om te voorkomen dat de twee groepen last van elkaar hebben roepen de NOB en Sportvisserij Zuidwest Nederland sportvissers op om op drukke duikdagen gedurende een periode van één uur voor en één uur na stroomkentering weg te blijven uit het gebied waar de duikers vooral actief zijn, tussen de twee eerste pijlers en de duiktrap. Dit is de periode waarin de meeste duikers actief zijn.

Uitzondering
Volgens de NOB en Sportvisserij Zuidwest Nederland is het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) duidelijk: onder een brug mag niet worden geankerd of afgemeerd. Normaal mag onder een brug ook niet worden gedoken, maar voor de eerste twee pijlers aan de noordkant van de Zeelandbrug heeft Rijkswaterstaat voor de duikers een uitzondering gemaakt. Het duikgebied is gemarkeerd met vlaggen op de dijk, aan weerszijden van de brug.