Woningcorporaties niet blij met huurverhoging

OOST-SOUBURG -
Volgende week valt een beslissing in de Eerste Kamer over de plannen. Wanneer de huurverhoging doorgaat zal de huurprijs bij veel woningcorporaties met 4 tot 6,5 procent stijgen.

Minder

Volgens directeur Antoine de Ceuster van Zeeuwland kunnen veel mensen het niet met nog minder inkomsten doen. Hij snapt dan ook niet dat er vanuit de Tweede Kamer dit soort voorstellen komen.

Inventarisatie

Omroep Zeeland heeft geïnventariseerd wat Zeeuwse woningcorporaties gaan doen wanneer de plannen van het kabinet doorgaan. Daaruit blijkt dat niet alle corporaties van plan zijn om de verhoging door te voeren.

Zeeuwland

Woningcorporatie Zeeuwland op Schouwen-Duiveland gaat de huurverhoging deels uitvoeren. Bij de lagere inkomens wordt alleen de inflatie toegepast. De huur van middeninkomens gaat gedeeltelijk omhoog. Bij de hoge inkomens wordt wel 4 procent huurverhoging toegepast en daar komen de inflatiekosten nog bij.

L'escaut

Woningcorporatie L'escaut gaat geen inkomensafhankelijke huurverhoging doorvoeren. De stichting die huizen verhuurt in de gemeente Vlissingen vindt het het te ingewikkeld en het levert teveel werk op.

Overige

De woningcorporaties RWS (Goes), Clavis (Terneuzen), Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en Woonstichting Hulst gaan de inkomensafhankelijke huurverhoging wel toepassen. Alle corporaties zeggen niet blij te zijn als het doorgaat. Er komen teveel administratieve problemen op ze af. Details over het invoeren zullen pas later bekend worden. De overige woningcorporaties waren niet bereikbaar.