GGD: 25 keer gebeld over giftige alg

OUWERKERK - De meeste vragen kwamen van mensen die gisteren of van het weekend mosselen hebben gegeten. Ze waren verontrust en vroegen zich af of ze nog last van gezondheidsproblemen konden krijgen. Verder belden veel mensen die afgelopen weekend in de Oosterschelde hadden gezwommen. Ook duikers belden met de vraag of het veilig is om het water van de Oosterschelde in te gaan.

Klachten

Er zijn inmiddels twee gevallen bekend van mensen die last hebben gekregen van maag- en darmklachten. Er wordt nog onderzocht of die klachten iets met de alg in de Ouwerkerkse kreek te maken heeft. Het is namelijk nog niet officieel bevestigd dat de alg uit de familie dinoflagellaten daadwerkelijk een giftige soort is.

Giftigheid

Binnen de familie dinoflagellaten komen zowel giftige als niet-giftige algensoorten voor. Zelfs bij de giftige soorten is er sprake van een grote variatie in giftigheid. Bepaalde soorten produceren gif dat de zenuwen aan kan tasten, terwijl het gif van andere soorten weer kan leiden tot maag- en darmklachten.

Zwemverbod

Voor de hele Ouwerkerkse kreek en het deel van de Oosterschelde dat direct grenst aan de kreek is er een zwemverbod van kracht. Ook het rapen van mossel, kokkels en oesters in de Oosterschelde wordt ten strengste afgeraden.