OM eist twee jaar cel en tbs in ontuchtzaak Westkapelle

MIDDELBURG -
Volgens het OM is naast de celstraf tbs met dwangverpleging belangrijk om de man te helpen zijn 'seksuele stoornis' te overwinnen. De lange lijst van tientallen slachtoffers die justitie heeft opgesteld geeft volgens de officier van justitie een goed beeld van de omvang en ernst van de zaak.

Aantrekkingskracht

De 60-jarige verdachte verklaarde, precies een jaar nadat hij werd opgepakt, voor de rechtbank een 'onbeschrijfelijke aantrekkingskracht tot puberjongens' te hebben. Jongens tussen de 12 en 16 jaar oud werden door verdachte getrakteerd op kratten bier, frisdrank, snacks en geld in ruil voor seksuele handelingen.

Betast

Orale seks en het betasten van de geslachtsdelen behoorden tot de gebruikelijke rituelen. Volgens de verdachte heeft hij sinds het einde van de jaren zestig tientallen jongens betast en bevredigd. "Alleen als de jongens het zelf wilde, anders deed ik het niet", aldus de man.

Bewust

Volgens de officier van justitie heeft de man misbruik gemaakt van zijn overwicht als volwassene. "Hij had een slim en bewust plan om de jongeren te verleiden. Als de jongeren niet wilde, bood de verdachte meer om toch de daad bij het woord te kunnen voegen", aldus de officier.

Ongestoord

Op de vraag van één van de rechters hoe het kan dat de man al die jaren ongestoord zijn gang kon gaan reageert de verdachte: "Het hele dorp wist er van, maar nooit is een vader of moeder naar mij toe gekomen om te praten."

Bureau

Volgens de advocaat van de verdachte wisten ook justitie en politie al geruime tijd wie de verdachte was. De verdachte moest volgens zijn zegsman al in een vroeg stadium naar het bureau komen, maar kon hij na een kort gesprek alweer gaan. Volgens de officier van justitie wilden politie en justitie eerder ingrijpen, maar konden ze niets doen zonder aangifte.

Advies

Psychologen verklaarden in de rechtbank dat de kans op herhaling groot is. Volgens de psychologen lijdt de verdachte aan seksuele stoornis en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Zelf zegt de verdachte dat hij hulp wil. "Ik wil geholpen worden, heel graag. Daarom speel ik open kaart", verklaarde hij.

Afgetapt

De officier van justitie heeft verklaard dat de politie de telefoon van de verdachte heeft afgetapt. Daaruit kwam een lijst van zo'n tien slachtoffers naar voren. In een boekje van de verdacht stonden 93 namen van sekscontacten, maar wanneer alle verjaarde zaken zouden worden meegerekend, zou het volgens het OM in totaal zelfs kunnen gaan om zo'n 100 tot 250 slachtoffers.

Oproep

Het openbaar ministerie heeft in het begin van dit jaar nog een oproep gedaan aan de slachtoffers om zich te melden bij de politie. Geen van de slachtoffers heeft zich daarna gemeld, het bleef bij de drie slachtoffers die eerder al aangifte hadden gedaan.

Aangifte
Het Openbaar Ministerie zoekt bij deze rechtszaak de grens op door de verdachte ook te vervolgen voor gevallen waarvan geen aangifte is gedaan. Er zijn drie personen die aangifte hebben gedaan, maar het Openbaar Ministerie wil proberen de man voor meer zaken veroordeeld te krijgen, omdat het OM denkt dat de man veel meer slachtoffers heeft gemaakt.
Persbericht
Het OM bracht enkele maanden geleden een persbericht naar buiten waarin werd gesproken over ruim honderd slachtoffers. Dat aantal was gebaseerd op een verklaring van de verdachte tijdens een verhoor. De advocaat van de verdachte heeft nu in de rechtbank gezegd dat het OM daarmee een pijnlijke fout heeft gemaakt. Dat persbericht heeft volgens hem voor veel leed gezorgd.

Dossier

In een dossier over de ontuchtzaak op onze website zijn alle berichten in één overzicht nog eens terug te lezen. Ook alle audio- en videofragmenten zijn hierin terug te vinden.