Nieuwe campagne 'Slik op de weg'

OOST-SOUBURG - Nu zijn er kunststof en aluminium borden voor de campagne die boeren kunnen bestellen via de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO). Daarnaast wil het ROVZ beter communiceren met weggebruikers via advertenties en artikelen in lokale kranten.

Jaarlijks zijn zo'n 29 ongevallen toe te schrijven aan slik op de weg. Eens in de zes jaar gaat het daarbij om een dodelijk ongeval. Het aantal gewonden daarbij neemt volgens het ROVZ toe. In Zeeland was het laatste door slik veroorzaakte dodelijke ongeval in IJzendijke in 2008.

Bieten

Slik op de weg komt vooral voor tijdens de bietencampagne van half september tot half januari. Boeren zijn verplicht de modder op te ruimen. Volgens het ROVZ ruimt 5 tot 10 procent van de boeren de slik niet (goed) op.

Als de wegbeheerder een stuk weg met modder ziet zonder dat dit met borden is aangegeven en zonder dat er een boer op het land in de buurt aan het werk is, wordt een loonbedrijf ingeschakeld voor het schoonmaken en wordt de rekening naar de betreffende boer gestuurd.

Lastig

Akkerbouwer John Fassaert uit Lamswaarde wijst erop dat het voor boeren niet eenvoudig is om de slik op te ruimen. De dikke laag modder laat zich niet alleen met een schuiver verwijderen, er moeten ook borstels en water aan te pas komen. Hij ziet weggebruikers vaak binnenwegen nemen, terwijl de provinciale weg vaak wel schoon is. Hij waarschuwt ook voor te hard rijden. "De officiële snelheid mag dan wel 60 kilometer per uur zijn, dat is veel te hard als er slik ligt. Bij sneeuw en ijzel past de automobilist de snelheid ook aan, dat zou ook moeten gebeuren bij slik op de weg."