'Brand zorgboerderij veroorzaakt door kortsluiting'

OUWERKERK - De zorgboerderij is de rest van de week dicht vanwege een grote brand zondagavond. Een schuur brandde uit. De varkens in de schuur konden worden gered. De drie aanwezige bewoners zijn ongedeerd gebleven.

Het vuur werd rond 19.30 uur gemeld in een oude schuur, de varkens die daarin stonden zijn gered. Een nest met poesjes heeft het niet overleefd. Om 20.45 uur werd het sein brand meester gegeven.

Pech

De brandweer rukte met groot materieel uit. Er werden 40 mensen ingezet, vijf tankautospuiten en een dompelpomp. Een watertankwagen kreeg onderweg naar de brand motorpech en kon dus niet worden ingezet.

Huilen

Astrid van Kleef van De Stelle gebruikt de komende week om alles rondom de zorgboerderij weer op de rails te krijgen. In de afgebrande schuur zat asbest. Een speciaal bedrijf komt het gevaarlijke materiaal opruimen. In een radiobijdrage met Omroep Zeeland verslaggever Jan Parent klinkt ze nuchter. "Dat is nu ook nodig, maar gisterenavond hing ik huilend aan de telefoon met de verzekeringsmaatschappij", zei ze.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat dezelfde schuur getroffen is door brand. De oorzaak is nog niet bekend. In de schuur lagen spullen opgeslagen. Bij de brand is asbest vrijgekomen. Maandag worden metingen gedaan.

Gehandicapten

In de zorgboerderij worden ouderen opgevangen. Die ruimtes zijn niet beschadigd. Verstandelijk gehandicapten verzorgen in De Stelle de dieren, maar vanwege de brand en de gevolgen daarvan zullen medewerkers van de boerderij de komende dagen zelf voor de dieren zorgen.

Volgens Astrid van Kleef van De Stelle wordt de schuur hoe dan ook weer opnieuw gebouwd. Van Kleef zegt de ruimte nodig te hebben om spullen op te bergen.

Foto: Eric Noordermeer.