Wietpas wordt per direct afgeschaft

OOST-SOUBURG -
Opstelten vertrouwt erop dat gemeenten samen met politie en justitie goede plannen maken om de overlast tegen te gaan. "Op lokaal niveau heeft men het beste inzicht welke maatregelen effectief zijn," schrijft Opstelten in
.

Drugstoeristen

De registratie van klanten van coffeeshops is volgens Opstelten niet meer nodig omdat de overlast is verminderd. De toestroom van drugstoeristen is afgenomen, waardoor coffeeshops kleiner en meer beheersbaar zijn geworden.

Lokken

Door de wietpas af te schaffen wil Opstelten Nederlanders die moeite hadden met de registratie en dus op straat hun drugs kochten, weer naar de coffeeshop lokken.

Handhaven

Voor het hele land gaat gelden dat bezoekers van coffeeshops moeten aantonen dat ze in Nederland wonen, maar gemeenten mogen zelf bepalen wanneer ze dat beleid gaan handhaven. Overigens staat het gemeenten ook vrij om door te gaan met de wietpas.

Handeling

Burgemeester Jan Lonink van gemeente Terneuzen is persoonlijk op de hoogte gesteld door minister Opstelten over het afschaffen van de wietpas. Lonink is tevreden over het afschaffen van de pas. Hij vindt wel dat de nieuwe regel die beschrijft dat iemand moet kunnen aantonen dat hij in Nederland woont, een extra administratieve handeling is.