Zeeuwse politici terughoudend over val kabinet

Bosman

OOST-SOUBURG - Het Zeeuwse Tweede-Kamerlid André Bosman (VVD) mag van zijn partij nog niet reageren op de kabinetscrisis. Dinsdag is Bosman wel beschikbaar voor een reactie.

'Ontpoldering gaat door'

Herman Lelieveldt, politicoloog bij de Roosevelt Academy in Middelburg, denkt dat het ontpolderen ondanks de val van het kabinet gewoon door zal gaan. Andere zaken, als de verhuizing van de marinierskazerne, worden volgens Lelieveldt in de ijskast worden gezet. In het audiofragment is het volledige interview met hem terug te luisteren.

Slecht moment

Patricia de Milliano, voorzitter Statenfractie CDA, vreest allereerst dat de Hertogin Hedwigepolder nu volledig onder water moet. "Het nieuws komt op een erg slecht moment". Ze denkt niet dat het compromis van staatssecretaris Bleker nog haalbaar is na de val van het kabinet. Ook denkt De Milliano dat het financieel slecht is voor Zeeland dat er geen bestuur meer is. "Het kost veel tijd en geld voordat er weer een nieuw kabinet is". Verder is ze terughoudend over de gevolgen voor de provincie.

Terughoudend

Fractievoorzitter Peter van Dijk van de PVV in Provinciale Staten vindt het nog te vroeg om in te gaan op wat de gevolgen voor Zeeland zijn. "Het kan zowel gunstig als negatief uitpakken, het is nu afwachten welke lopende dossiers als urgent worden gezien." Ook Van Dijk noemt de ontpoldering en de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen "onontkoombare" kwesties.

IJskast

Volgens het Zeeuwse statenlid Johan Robesin van de Partij voor Zeeland gaat het ontpolderdossier "nu gewoon een jaar de ijskast in", en zal tijdens een volgende kabinetsperiode over de kwestie worden besloten. De Europese Commissie zou geen druk op de zaak gaan zetten, omdat ze beseft dat Nederland op dit moment politiek stuurloos is, denkt Robesin. Doordrukken in zo'n situatie wordt gezien als politiek onfatsoenlijk, stelt het Zeeuwse statenlid.
Rampzalig
Fractievoorzitter Alex Hijgenaar van D66 in Zeeland: "Het is vooral rampzalig voor het ontpolderdossier; nu blijft het nog langer onduidelijk of de Hedwige droog blijft. Eigenlijk is onduidelijkheid het grootste probleem van de kabinetscrisis. Er moet veel bezuinigd worden en na al die tijd is steeds onzeker waar de klappen gaan vallen."