Bedrijven gooien steeds minder voedsel weg

OOST-SOUBURG -
Uit een onderzoek van dat instituut blijkt dat internationaal 30 tot 50 procent van geproduceerd voedsel wordt weggegooid.
Volgsysteem
De Zeeuwse supermarktketen Agrimarkt is in 2010 begonnen met een geautomatiseerd volgsysteem dat van zo'n 6000 verse producten dagelijks bijhoudt hoeveel er wordt verkocht. Op die manier kan per dag bekeken worden wat er besteld moet worden. Voedingswaren die desondanks tot na de houdbaarheidsdatum blijven liggen, worden naar een afvalverwerkingsbedrijf gebracht. Door deze maatregelen is het aantal voedingsmiddelen dat moet worden vernietigd, verminderd met 70% in drie jaar.

Borden
Ook Stichting Werkt voor Ouderen probeert in zorginstelling Ter Reede in Vlissingen zo weinig mogelijk eten te verspillen. Dagelijks worden er zo'n 700 maaltijden klaargemaakt. Bewoners zien graag volle borden, al eten ze die vaak niet leeg. De oplossing is gevonden in het gebruiken van kleinere borden. Zo hoeft minder eten te worden weggegooid. Daarnaast eten de bewoners nu veelal gezamenlijk in het restaurant. Er is inmiddels zo weinig voedselafval, dat het contract met het voedselverwerkingsbedrijf is opgezegd.