Oesterkwekers in Yerseke investeren in toerisme

YERSEKE - Per jaar bezoeken zo'n 100 duizend toeristen Yerseke. De oesterbedrijven hopen dat aantal in de toekomst te laten stijgen door zich nog meer te richten op de toeristen. Ze kunnen de oesters bekijken, voelen, ruiken en natuurlijk eten. Maar er komt ook een winkel waar allerlei producten gekocht kunnen worden die iets met oesters te maken hebben.

Gemeente

"De gemeente Reimerswaal heeft de afgelopen jaren een andere houding aangenomen wat betreft het bestemmingsplan voor de oesterputten", vertelt voorzitter Rinus van Stee van Vereniging Oesterputten Yerseke. "De bedrijven in onze sector hebben het moeilijk gehad en proberen andere economische activiteiten te ontplooien. Daar hebben we de hulp van de gemeente bij nodig." De gemeente en de vereniging hebben wel als voorwaarde gesteld dat de historische waarde van de oesterputten behouden blijft.

Modern

Vier bedrijven hebben hun bedrijf al gemoderniseerd en een aantal andere hebben concrete plannen om aan de slag te gaan. Volgens Van Stee is dat bijzonder omdat er vier jaar geleden geen enkel bedrijf open stond voor de vertaalslag naar de toerist.