'Curatoren niet schuldig aan uitblijven doorstart Thermphos'

OOST-SOUBURG -
De overnamekandidaat betrof een fosforproducent uit Kazachstan, een voormalige concurrent van Thermphos in Vlissingen-Oost.

Bankgarantie

De provinciebestuurder reageert op heftige kritiek van oud-directeur Rob de Ruiter van Thermphos. Die zegt dat Thermphos gered had kunnen worden, als de curatoren nog een paar dagen geduld hadden gehad met de overnamekandidaat uit Kazachstan. Deze kandidaat moest een bankgarantie van 15 miljoen euro op tafel kunnen leggen om de fosforfabriek in Vlissingen-Oost over te kunnen nemen. Volgens De Ruiter duurt zoiets langer in een land als Kazachstan.
Ministerie
Volgens provinciebestuurder De Reu is alles gedaan om de overname voor kandidaten aantrekkelijk te maken. Zo was er onder meer een toezegging van het ministerie van Economische Zaken over investeringen die moesten worden gedaan om Thermphos aan alle milieu-eisen te laten voldoen.

Deel

Oud-directeur De Ruiter probeert nu nog tenminste een deel van de fosforfabriek in Vlissingen-Oost te verkopen. Op die manier zou een deel van de werkgelegenheid toch behouden blijven. Maar provinciebestuurder Ben de Reu acht de kans op een gedeeltelijke doorstart "minimaal". Hij zegt dat hij de oud-werknemers geen valse hoop wil geven.