Schieten met carbid is populair

Schieten met carbid is populair
OOST-SOUBURG - Bij het carbidschieten wordt een nat stuk carbid in een afgesloten (melk)bus gestopt. Door het carbid nat te maken, komt er een soort gas vrij. Door het gas aan te steken ontstaat er zoveel druk in de melkbus dat de deksel enkele tientallen meters de lucht in vliegt. De knal die dat veroorzaakt is harder dan bij normaal vuurwerk.

Verkoop carbid

Het enige verkooppunt van carbid in Vrouwenpolder deed dit jaar goede zaken. Volgens verkoper Adriaan Langebeeke is er bijna 180 kilo carbid over de toonbank gegaan. Het carbidschieten wordt de laatste jaren steeds populairder. Een kilo carbid kost zo'n 6,50 euro. Daarmee kun je een uur knallen.

Ontmoedigen

Mensen die in Reimerswaal met carbid willen schieten, moesten dat van tevoren melden bij de gemeente. Burgemeester Huisman wil op die manier het carbidschieten ontmoedigen. Op het formulier moesten aanvragers melden waar er wordt geschoten en hoeveel. De gemeente zegt dat de politie dit jaar streng controleert op het carbidschieten.

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd extra streng op te zullen treden tegen mensen die zich niet aan de regels houden. Vooral het afsteken van vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk wordt zwaar gestraft. Gevangenisstraffen worden niet uitgesloten door het OM.
Rechtbank
Verder geldt het lik-op-stuk-beleid. De overtreders zullen in de eerste week van januari al berecht worden en hun taakstraf direct moeten verrichten.