Zoektocht naar wrak De Walcheren hervat

VLISSINGEN - In juli werden er al stukken steen en hout boven water gehaald waarvan werd vermoed dat ze afkomstig zijn van het schip. Maar uit nader onderzoek kon niet worden vastgesteld of de wrakstukken inderdaad uit die periode zijn.

Uitgesteld

Er was in de zomer maar weinig tijd beschikbaar. Daarom wordt de operatie nu verlengd. Deze week wordt verder gezocht naar restanten. Maandag zouden de nieuwe zoekwerkzaamheden beginnen, maar slecht weer gooide roet in het eten.

Robot

De marine speurt met een onderwaterrobot de bodem af. Later zullen duikers de plekken langsgaan waar de robot iets heeft gezien.

Kans

Volgens archeoloog Arend Vos is de kans groot dat er nog delen van het schip onder water liggen. Maar of de marine erbij kan, is de vraag.

Walcheren

Het schip De Walcheren van admiraal Cornelis Evertsen zonk in 1689. Dat gebeurde na terugkomst van een gewonnen zeeslag. Tijdens de ereronde ter hoogte van Vlissingen kwam het schip in aanvaring met het havenhoofd en zonk.

Toeschouwers

Hierbij kwamen 24 opvarenden om het leven. Dit voor het oog van honderden toeschouwers op de boulevard. Verschillende pogingen om het schip destijds te bergen, zijn mislukt.