'Oorzaak aanvaring zal lang onduidelijk blijven'

OOST-SOUBURG - Omdat de aanvaring van autoschip Baltic Ace met containerschip Corvus J. buiten de territoriale wateren plaatsvond, is het nog onzeker wie het onderzoek naar de oorzaak gaat doen.

Kenners

Voor een leek is een aanvaring op open zee moeilijk te bevatten. Maar de ruimte op zee lijkt volgens kenners groter dan hij werkelijk is.

Auto's

De Baltic Ace raakte zwaar beschadigd bij de aanvaring en zonk naar de zeebodem. Daarbij gingen ook 1400 auto's verloren, die het schip aan boord had. Het ging voornamelijk om Mitsubishi's, afkomstig uit Japan en Thailand.

Schade
Het containerschip Corvus J. raakte vooral beschadigd boven de waterlijn. Vooral de boeg heeft zichtbaar veel schade. De politie heeft eerder deze week de schade aan het containerschip geïnspecteerd. De inspectie vond plaats op de Westerschelde, tussen Breskens en Vlissingen.

Gered

Van de opvarenden konden woensdagavond 13 mensen worden gered door de hulpdiensten. Donderdag werd er verder gezocht, maar nadat de hulpdiensten vijf lichamen geborgen hadden werd die avond de zoektocht naar overledenen gestaakt. Op dat moment werden nog zes opvarenden van het vrachtschip de Baltic Ace vermist.

Rechtsmacht

De Nederlandse maritieme politie heeft al aangegeven geen strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van dit scheepsongeluk te doen. Het ongeval vond plaats buiten de Nederlandse territoriale wateren, dus heeft Nederland geen zogeheten rechtsmacht.

Onderzoek

De Nederlandse autoriteiten kunnen pas strafrechtelijk onderzoek doen als de landen onder wiens vlag de twee schepen die bij het ongeval waren betrokken varen of voeren daarom vragen. Op het moment van het ongeluk voer het autoschip Baltic Ace onder de vlag van de Bahama's. Het containerschip Corvus J voer onder de vlag van Cyprus.