BZW: toekomst Zeeuwse industrie staat onder druk

NIEUWDORP -
Volgens Saman voert vooral het handhavingsbeleid van de provincie op de milieuvergunningen de druk op, niet alleen bij Thermphos, maar ook bij chemieconcern Dow in Terneuzen. Saman vindt dat bedrijven en overheden snel eens met elkaar rond te tafel moeten gaan zitten voor overleg.

Overdreven

Gedeputeerde Ben de Reu, die belast is met economische zaken, deelt de mening van Saman niet. "Ik kan me voorstellen dat wanneer je als bedrijf moet inversteren in milieutechniek, je het geld liever ergens anders voor gebruikt. Maar dit hoort er nu eenmaal bij."

Hulp

De Reu wil Thermphos overigens helpen waar het kan. "Maar we gaan geen rekeningen voor ze betalen." Hij is verontrust over de huidige situatie, waarin Thermphos zich bevindt. "Het is een tik voor de economische ontwikkeling in Zeeland, mocht het tot een faillissement komen. Maar ik ben optimistisch en ga ervan uit dat het zover niet komt."

Uitstel

Maandag werd bekend dat Thermphos uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. De fosforproducent uit Vlissingen-Oost wil zo meer tijd krijgen om financieel orde op zaken te krijgen.

Schuldeiser

Drie curatoren zijn aangesteld om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Delta is één van de grote schuldeisers van Thermphos met wie komende tijd gesprekken worden gevoerd over de financiële situatie.

Afgesloten

Een van de schuldeisers is energiebedrijf Delta. Dat heeft bekendgemeekt dat het nog ettelijke miljoenen tegoed heeft van fosforfabriek Thermphos.