Borsele beraadt zich over aangifte hacking

BORSELE - Borsele werd vorige week slachtoffer van een computervirus. Het zogenoemde Dorifelvirus zorgde ervoor dat het complete netwerk van de gemeente plat lag. De gemeente weet nog niet hoeveel schade ze heeft geleden.

Schade
Ook andere instanties en gemeenten werden gehackt. De gemeenten Weert, Venlo en Buren hebben al besloten aangifte te doen van computerhacking. De gemeente Weert heeft volgens een woordvoerder voor tienduizenden euro's schade geleden. Venlo en Buren schatten hun schade op zeker 10.000 euro.

Cybercriminelen
Het Dorifelvirus is waarschijnlijk ontworpen door Oost-Europese cybercriminelen. Het blijkt moeilijker dan gedacht om het virus volledig onder controle te krijgen. Het virus wordt vaak pas actief na een herstart van de computer. Hierdoor kunnen organisaties schoon lijken, terwijl ze op een later moment alsnog getroffen blijken te zijn.

Geïnfecteerd
Het Dorifelvirus heeft verschillende gemeenten, onderwijsinstellingen, en overheidsinstellingen getroffen. Onder de geïnfecteerde overheidsinstanties zijn ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW), het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) en de Nederlandse Defensie Academie (NLDA).