Aandeelhouders Delta steunen mogelijke overname Attero

MIDDELBURG -
Eind 2012 presenteerde Delta een toekomstvisie waarin
geen grote investeringen meer te kunnen doen. Door miljoenenverliezen op eerdere investeringen, zoals een mislukt avontuur met zonnecellenfabriek Solland Solar in Limburg en het afketsen van de plannen voor een tweede kerncentrale bij Borssele, moet het energiebedrijf pas op de plaats maken.

Indaver

Volgens Delta past een mogelijke uitbreiding van zijn afvalonderdeel (Indaver) met Attero desondanks binnen de beperkte mogelijkheden. Vorige week werden plannen voor de mogelijke aankoop bekendgemaakt. Door middel van verkoop van aandelen Indaver, zou de investering mogelijk zijn.

Biosmassacentrale

Ook de 150 miljoen euro die het bedrijf over heeft voor het ombouwen van de kolencentrale bij Borssele naar een biomassacentrale, zou binnen de financiële mogelijkheden passen. Delta is daarbij wel afhankelijk van een miljoenensubsidie uit Den Haag. Het bedrijf zal in april een plan daarvoor indienen bij het ministerie van Economische Zaken. De aandeelhouders vragen zich af of beide investeringen samengaan.

Aandeelhoudersvergadering

Tijdens de ingelaste aandeelhoudersvergadering dinsdag maakte Delta bekend dat de schuld van het bedrijf het afgelopen half jaar met 84 miljoen euro is afgenomen. Onder meer door de verkoop van een belang in keuringsinstituut KEMA daalde de schuld van het Zeeuwse concern tot 538 miljoen euro.